Is sporten met een hartaandoening gevaarlijk?
Is sporten met een hartaandoening gevaarlijk?
Zweten, buiten adem, een snellere hartslag. Allemaal verschijnselen die bij intensieve beweging horen en waar veel mensen niet gek van opkijken. Die verschijnselen gaan immers na een paar minuutjes rustig aan doen vanzelf weg. Maar stel nou dat je geboren bent met een hartafwijking? Dan lijkt een snellere hartslag ineens een stuk minder onschuldig. Hoe zit het dan met sporten?
Goede conditie van je ‘motor’
Tim Takken is medisch fysioloog. Hij benadrukt dat sport en beweging juist belangrijk is voor kinderen met een aangeboren hartafwijking: “Door regelmatig te bewegen houd je je ‘motor’ in een goede conditie.” Volgens Tim is het verstandig om een sport te kiezen die goed bij je past: “Als je een lage fitheid hebt, is het lastig om mee te komen met een sport waarbij je een hoge fitheid nodig hebt.” Hij benadrukt dat je de sport leuk moet vinden, én dat de sport past bij je fitheid. “Dan blijf je sporten namelijk het langste volhouden.”
Signalen om in de gaten te houden
Tijdens het sporten zijn er een paar factoren waar je op moet letten. “Wees eerlijk voor jezelf. Als je je niet lekker voelt worden tijdens het sporten, ga dan niet door omdat je denkt dat je je team in de steek laat”, vertelt Tim. Ook geeft hij aan dat je niet over je eigen grenzen heen moet gaan. Word je bijvoorbeeld licht in je hoofd, of krijg je hoofdpijn tijdens of na inspanning? Moet je bij weinig activiteit al hijgen? Of voel je een onregelmatige hartslag? “Vraag dan advies bij je cardioloog”, raadt Tim aan. Ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking kunnen volgens hem ook op bepaalde signalen letten: “Als kinderen ’s avonds niet goed kunnen slapen, of de volgende ochtend nog erg moe zijn, dan hebben ze wellicht wat teveel gedaan de vorige dag.” Tot slot is het niet goed om te gaan sporten als je koorts hebt, of in de afgelopen dagen hebt gehad. “Dat is ongezond voor je hart”, vertelt Tim.
Inspanningstest
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis krijgen veel kinderen en jongeren met een (aangeboren) hartafwijking een inspanningstest. “Daarmee kunnen we objectief hun inspanningscapaciteit bepalen en kijken hoe hun lichaam reageert op inspanning”, legt Tim uit. Zo’n inspanningstest kun je volgens hem het best doen in een gespecialiseerd centrum, omdat een (aangeboren) hartafwijking meegenomen moet worden in het aflezen van de resultaten van zo’n test.
De juiste sport is dus afhankelijk van een paar factoren. Niet alleen je eigen voorkeur is belangrijk, maar ook de toestand van je hart maakt veel uit. Maar één ding weten we zeker: sporten met een aangeboren hartaandoening is dus eigenlijk alleen maar gezond voor je, zolang je een sport uitoefent die bij jou past.
Kleine kanttekening: het woordje intensief is voor iedereen anders. Daarom is het goed om een inspanningstest te laten doen door een expert. Vraag je behandelend cardioloog naar de mogelijkheden.
Lees meer over het centrum voor aangeboren hartafwijkingen